Pages

May 19, 2015

Here are large "studio" spaces and many connections to the outdoors

 
Youji No Shiro (designers of the DS Nursery) know how an early childhood centre should be and their latest Hanazono Kindergarten is no exception.


The kindergarten's design mediates the necessity for large, open and flexible space (for the centres' varying and changing needs) with attention to functionality, materiality and detail. A feat Japanese architects appear to be very good at.

Above, a grouped indoor and outdoor dining space.


Semi-enclosed decks, courtyards and terraces are employed along with large bi-folding doors to ensure maximum connection at all times with the natural outdoors for healthy learning.

Above, upstairs rooms offer playful bright bold colouring on its walls and varying sized openings between spaces - with even one on the floor!

The structure is constructed of steel and concrete, while other materials include both stained and natural timber, stacked hollow concrete blockwork, chalkboard walls and red brick. Materials which speak of timelessness.

Outside, a grassy mound and timber play structures encourage adventurous physical play.


The centres' design language of a system of grid-like squares lends itself to a variety of expressions. Seen above, the hollow concrete block creating a lovely pattern of light.



May 14, 2015

This new centre clusters individual buildings around a common "piazza"

 
The Familienzentrum im Steinpark Kindergarten in Germany and designed by nbundm utilises simple forms that when clustered seemingly randomly create a number of various spaces and the notion of a village.



This arrangement meant each building could cater to one of the 8 groups, whilst all spilling out onto a central courtyard (or "piazza") space for shared learning and play.





A shared hall, dining and staff areas are also included.



The centre cleverly uses a minimal palette of materials meant to last. Prepatinated larch for the exterior cladding, and varnished spruce for the inside spaces.



A carefully selected colour palette is chosen, which combined with low hanging lights and and an abundance of large windows creates a homely feel.



Continuing with the timber theme, tree stumps are used both internally and externally. Adding both a natural and fun element to the otherwise minimalist design.



Playful and functional elements have been incorporated, with ample built-in storage as well as custom-designed furniture and cushions.



The green floors combined with the natural and textural timber qualities creating the feeling of being among the trees.

Via ArchDaily.